maandag 3 november 2014

"Lage rugpijn en rugklachten" - Fysiotherapie Delft EerlijkBeter

Fysiotherapie EerlijkBeter: In dit bericht vertel ik je wat er aan de hand is als je door je rug gaat en wat je dan het beste kunt doen.
Als je door je rug gaat, heb je veel pijn, je kunt misschien niet meer recht staan, moeilijk lopen en je weet niet hoe je moet zitten of liggen, omdat elke beweging pijn doet. Wat moet je dan doen? Om hier goed antwoord op te kunnen geven wil ik je eerst vertellen wat er in je lijf gebeurt als je net door je rug bent gegaan.
Als je door je rug gaat merk je vaak meteen een heftige pijnsensatie: het schiet in je rug. Dit gebeurt vaak bij onnozele bewegingen, bijvoorbeeld met tillen, een draai of bukkende beweging of bij een verstapping. Deze pijn is een reactie op schade. Wees niet bang voor het woord ’schade’, want schade is een toestand waar je lijf elke dag mee te maken krijgt. Denk aan spierpijn, stress en je ergens tegenaan stoten. Dit zijn allemaal vormen van schade. Je lijf is expert in het herstellen van schade en zal de schade in je rug in de meeste gevallen ook moeiteloos herstellen. 

De eerste twee dagen nadat het in je rug schiet, ontstaat er in je lijf een ontstekingsreactie. Hier kun je niets aan doen en dit kun je niet voorkomen. Dit is simpelweg een natuurlijke reactie van je lijf op schade. Nu gebeurt er bij deze ontstekingsreactie eigenlijk iets aparts, want vaak is de schade in je rug relatief klein, maar toch reageert je rug hierop met een abnormaal grote ontstekingsreactie. Het gevolg is dat je spieren enorm verkrampen waardoor bijna elke beweging pijnlijk is. Dit is alles behalve prettig, maar weet dat dit eigenlijk een fantastisch zelfbescherming mechanisme van je lijf is. Je lijf wil je op deze manier behoeden om meer schade te maken. Wees dus niet bang voor de pijn, maar besef dat dit een normale reactie is.
De eerste twee dagen kun je weinig doen, omdat je in dan midden in de ontstekingsreactie zit. Zelfs de fysiotherapeut kan in deze fase weinig voor je betekenen. Wat je zelf kunt doen is: 
Tip 1: Slik de eerste dagen een pijnstiller en/of ontstekingsremmer. Deze medicatie zorgt ervoor dat je lijf de ontstekingsreactie remt en de pijn dempt. Dit kun je zonder recept halen bij de drogisterij of apotheek. Op deze manier kun je gemakkelijker bewegen.
Tip 2: Blijf bewegen, maar doe dit op een rustige en weinig intensieve manier. Loop bijvoorbeeld een paar keer per dag een blokje om je huis.
Tip 3: Voorkom deze dagen zwaar (huishoudelijk) werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten.
Tip 4: Heb je vragen of maak je je zorgen, dan kun je altijd een fysiotherapeut benaderen. Zij leggen je graag uit wat er aan de hand is en wat je kunt doen. 
www.fysio-eerlijkbeter.nl: goede, eerlijke en betaalbare fysiotherapie.
Volg ons ook op twitterbloggerFacebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten